Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 8, 2014

Parohia Dumbrava, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, se află așezat în apropierea orașului Iași în partea de nord-vest la o distanță aproximativă de 8 km.

Ea a luat ființă odată cu anul 1891, când mai multe grupuri de familii din satele învecinate (Mogoșești, Ciurea, Miroslava)  s-au stabilit în acele ținuturi. Simțindu- se nevoia activă a unei vieți religioase, începând cu anul 1922, se începe construcția bisericii actuale.

Ctitorii acesteia au fost enoriașii satului, însă un rol primordial l-au avut preotul Nicolae Popovici  și moșierul Gangievici, acesta din urmă donând pămantul unde se află astăzi biserica parohială. Lucrările de construcție au durat aproximativ 23 de ani, fiind sfințită în anul 1945 de ÎnaltPreaSfințitul Sebastian.

Biserica parohială Dumbrava, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, este construită în stil bizantin, în plan treflat, având în centru o turlă de aproximativ 23 de m înălțime.

Anexele bisericii sunt alcătuite dintr-o clopotniță, construită în anul 1987, o casă de prăznuire, construită în anul 1989, cât și de o casă parohială, construită în anul 2005.

În anul 1996, cu binecuvântarea ÎnaltPreaSfințitului Daniel,  Mitropolitul Moldovei și Bucovinei de atunci, enoriașii parohiei au început lucrările de pictură ale bisericii în stil neobizantin, acestea fiind finalizate în anul 2000, pe 29 octombrie, zi în care biserica parohială a fost resfințită de către actualul Patriarh al României.

Prin mila Lui Dumnezeu la această parohie au slujit mai mulți preoți, iar din anul 1999 și până în prezent slujește Pr. Daniel  Apostol.